Sintra

Andermaal met bus 750 naar Benfica, maar nu naar het treinstation daar. Vanaf daar nemen we de trein richting Serra de Sintra. Sintra ligt tegen de hellingen van de Serra aan, maar dicht bij Lissabon (met de trein ongeveer een half uur). Werelderfgoed en een toeristische trekpleister die ons bij eerste indruk aan Marken en Volendam deed denken. Er is veel keuze uit rondritten, hop-on-hop-off tours, busjes, speciale taxi’s en motor- en brommer-tuc’s om de omgeving te verkennen. Lopen kan ook maar het is erg steil en erg smal, terwijl het gemotoriseerde geweld kris kras om je heen gaat. Wij kiezen voor een eenvoudige rondrit langs 4 bezienswaardigheden.

We stappen uit bij wat tegenwoordig het Palácio Nacional de Sintra heet en vroeger het koninklijk paleis Paco Real was dat tot eind 19e eeuw dienst deed als zomerverblijf voor de koninklijke familie. Op de foto zie je de voorkant.

We kijken binnen rond, foto’s maken mag (zonder flits). Zie onder voor een paar details uit het interieur.

De plafonds van veel zalen zijn simpel en onbewerkt, hout of stuc, maar een aantal zalen heeft prachtige plafonds. Die zalen zijn genoemd naar het thema van het plafond. Zo zien we de Sala dos Cisnes (zwanen), de Sala das Pegas (eksters), de Sala das Galés (galjoenen), de Sala dos Brasões (blazoenen, familiewapens).

De kapel is met Moorse motieven versierd.

Van veraf vallen de twee conische torens op het paleis op, schoorstenen lijken het. En schoorstenen zijn het ook echt, bedoeld voor de afzuiging van de gigantische keukens van het paleis. Die keukens zijn niet meer in gebruik maar wel in tact gelaten.

Vanuit de vensters en vanaf de balkons van het paleis heb je goed uitzicht over andere monumenten die in het groen liggen verscholen, en op de wallen en muren van het Castelo dos Mouros bovenop de Serra.