Van Vagueira naar Lissabon

Ons doel vandaag is Lissabon, maar eerst rijden we nog wat door de omgeving onder Aveiro in de buurt van Ilhavo en Vagos. In Ilhavo is de Intermarché ook op zondag de hele dag open. Behalve groente en melk en zo kopen we er een kip van ‘t spit. Een hele kip, klaargemaakt en al, van een behoorlijk gewicht, voor € 3,87. 

Bij Vagos genieten we van het uitzicht op nog een uitloper van het havenbekken bij Aveiro. Op de foto’s ligt Ilhavo in de verte.

Zowel de zee als de zeearmen werden van oudsher bevist. Waarschijnlijk nog, zo bleek eerder in Costa Nova. Langs het water op de foto hierboven zien we een traditionele vissersboot liggen, kenmerkend voor deze streek. We kunnen niet stoppen om een foto te maken, maar een tegelplateau in de supermarkt laat goed zien hoe het was (en is).

Vagos ziet er welvarend en modern uit, zoals trouwens de hele streek, met behoud van de lokale tradities.

We rijden daarna nog geruime tijd door aangenaam landschap, bossen met hoge pijnbomen en daartussen alle mogelijke loofbomen en struikgewas, afgewisseld met vergezichten in een rustig heuvelgebied. De A17 is plezierig leeg, pas op de A8 bij Lissabon wordt het drukker.

We bereiken zonder problemen Lissabon en landen aan het eind van de middag op Parque Campismo Monsanto. Nette camping maar erg grootschalig. En ook goed beveiligd, je komt niet zomaar op het terrein. Alternatieven zijn er voor ons eigenlijk niet, nadat enige jaren terug in Pisa onze ruiten zijn ingeslagen willen we liefst niet de camper onbeheerd achterlaten. Maandag verkennen we Lissabon, dinsdag en woensdag misschien ook nog, daarna richting Spanje want er komt slecht weer aan.