Ouistreham

Op weg naar het zuiden is het vanaf Duinkerken een redelijk rechte lijn als je over Caen gaat. Je rijdt dan ruim om Parijs heen, bijvoorbeeld over de zeer fraaie Pont de Normandie over de Seine. 

Omdat we in andere tijden met onze zeilboot van Duinkerken naar Dieppe of Boulogne-sur-mer voeren willen we nu vanaf land een kijkje nemen. We rijden naar Cap Griz-Nez. We herinneren ons dat het daar altijd hard waait ook als het windstil is. Dat komt natuurlijk door de verschillende stromen die uit tegengestelde richtingen over elkaar heen lijken te vloeien. Ook nu schuimt het er. In de verte zie je Engeland.

Aan de kust bij Caen ligt Ouistreham — we waren er lang geleden met de zeilboot en daarna nog eens een keer in een hotel. Bij de sluis naast de ferry-terminal is een camperplaats waar we voor een nacht landen. De hekken met prikkeldraad zien er grimmig uit, ook bij de Kanaaltunnel zag het er naar uit. Van potentiële verstekelingen zien we nu niets, misschien werken die hekken – en de jungle bij Calais is onlangs opgeheven. Probleem verplaatst waarschijnlijk, in elk geval niet opgelost.

Bij de sluis en de vuurtoren staat het water zeer laag.