Graz

Prachtig weer vandaag. We verlaten Kroatië op weg naar Graz, onze laatste stop voor Wenen.
Van Duga Resa komen we via Karlovac weer op de A1 (en na Zagreb de A2).

De route loopt een kort stukje door Slovenië, bij de Kroatisch-Sloveense grens is paspoortcontrole — nou ja, met ons NL kenteken is zwaaien met de paspoorten al genoeg.

De tolwegen in Kroatië zijn wat afrekenen betreft een kopie van die in Frankrijk, je trekt een kaartje en rekent af bij de gate waar je de tolweg verlaat met een creditcard (pin of handtekening niet vereist) bij een automaat of (meestal) een medewerker.

In Slovenië is het anders: net als in Zwitserland en Oostenrijk geldt hier voor personenauto’s een vignet plicht. Wij zijn daarvoor eigenlijk te zwaar hoewel de mevrouw die ons helpt zegt dat elke camper een personenauto is. Wij kopen dus een vignet voor 7 dagen tegen 15 euro.
We hadden echter gelezen dat er in principe voor zwaarder verkeer dan 3,5 ton tolpoorten zijn waar je direct afrekent voor het te rijden stuk — zijn ze er niet kun je doorrijden. Bij de grensovergang zijn die tolpoorten er niet — wel een paar kilometer verder. We rijden er langs omdat we al een vignet op de voorruit hebben, maar mogelijk zijn we toch in overtreding. Op minstens 2  punten is een automatische controle met camera’s, pas achteraf zullen we weten of we boete moeten betalen. Voor de volgende keer weten we nu hoe het moet — daarom is het hier ook opgeschreven.

De grens van Slovenië naar Oostenrijk is een Schengen-grens, daar krijgen we helemaal geen controle.

In Graz vinden we Reisemobil Stellplatz Graz, het zusje van de Stellplatz in Wenen. We blijven er een paar dagen om Graz te bezoeken, de bushalte is op 600 meter.