Seget Donji

Op een paar kilometer van onze camperplaats ligt Trogir. We fietsen er heen. Klein eiland met lange historie. Gevestigd door de Grieken, onder de Romeinen een belangrijke havenstad geworden. In de middeleeuwen eerst verwoest door de Saracenen, maar snel weer hersteld en welvarend geworden. Vanaf begin 15e eeuw, zoals het meeste hier in Kroatië, onder Venetiaanse overheersing — bijna 400 jaar lang. Daarna onderdeel geworden van Oostenrijk-Hongarije, kort onderbroken door een Franse bezetting. In de 20e eeuw onderdeel van Joegoslavië, Italië in WOII en sinds 1991 Kroatië,

Veel van de historie, met name de Griekse, Romeinse en Venetiaanse, is zichtbaar gebleven in kerken, torens en paleizen. Trogir staat daarom op de UNESCO lijst van werelderfgoed.

We kopen verse spullen op de markt en lopen/fietsen daarna door het oude stadje.DSC_4295

We brengen er een paar aangename uren door. Het is nu vrij rustig, hoewel we soms tegen een lading passagiers van een cruiseschip aanlopen. ‘s Zomers zal het hier hel zijn.

De straatjes zijn smal, pleinen zijn er nauwelijks want het ruimtegebrek op dit eiland moet al even historisch zijn. Verder staat het hele werelderfgoed vol terrassen en parasols. Een fatsoenlijke foto valt nauwelijks te maken, we doen ons best.

 

Aan de buitenkant is het Kamerlengokasteel goed bewaard gebleven. Het werd gebouwd door de Venetiaanse overheerser en is naar zee gericht. Aan de landkant staat de later gebouwde San Marcotoren — bedoeld om het kasteel te verdedigen tegen over het smalle water tussen eiland en vasteland.