Rtina

Een lange maar mooie rit vandaag. We rijden van Pula naar Rtina (zo’n 20 kilometer van Zadar). Eerst een uur over de snelweg naar Rijeka, vanaf daar over de kustweg naar Prizna. Het landschap met aan de ene kant het rauwe gebergte en aan de andere kant de eilanden en de zee is hier en daar spectaculair.


Bij Prizna dalen we af naar Gradina waar de ferry ons naar Zigljen op het eiland Pag brengt. In het zomerseizoen wil je daar niet zijn, althans wij niet, maar nu zijn de feestvierders en de dj’s vertrokken en rijden we ongestoord in de lengterichting het eiland over naar de brug die het eiland met het vaste land van Noord-Dalmatië verbindt. Vlak na de brug ligt Rtina.

De aanblik van Pag vanaf de pont doet denken aan woestijnen of maanlandschappen: op afstand is het volkomen kaal gebergte. Eenmaal op het eiland zien we dat er hier en daar pollen gras staan, op de beste stukken lopen zelfs schapen. Verder op het eiland, aan de zuidwest kant is het allemaal veel begroeider en verder naar het noorden is gewoon grasland en gebieden met riet. We rijden langs zoutpannen voor de zoutwinning die volgens Wikipedia de belangrijkste inkomensbron van het eiland is. Na toerisme dan waarschijnlijk.

In Rtina hebben we een plaats op Camp Odmoree geboekt. Wat een luxe. Er zijn slechts 7 plaatsen, elk op een eigen terras boven zee. Het sanitair is van hotel-kwaliteit. De ontvangst is bijzonder vriendelijk en de zonsondergang kan zo in de folders. We blijven in elk geval 2 nachten, misschien wel langer — Zadar is met het openbaar vervoer makkelijk te bereiken.