Ferrara

In de loop van de ochtend klaart het op en wordt het prachtig fietsweer. Ferrara ligt op een kilometer of 4, te bereiken via fietspaden. Eenmaal in de stad is het fietsen minder aangenaam omdat ze veel straten met kleine kasseien hebben bestraat. Voor het mooi ongetwijfeld, en voor de historische uitstraling, maar wij hebben er een hekel aan.

Ferrara is met 130.000 inwoners een middelgrote stad in Italië. Er is veel bezienswaardigs aan palazzo’s en castella’s, vooral uit de 15e en 16e eeuw toen families d’Este er veel gebouwd hebben.
Centraal in de stad ligt het Castello Estense, het hertogelijk paleis zeg maar. Groot en ongenaakbaar, zoals destijds de familie zelf.

Interessant is dat de laatste d’Este een protestantse hertogin naar het kasteel haalde. Toen het paar kinderloos bleef zag paus Clemens VIII na hun dood zijn kans schoon. Zijn troepen namen de stad in, plunderden en richtten verwoestingen aan.

Honderd jaar eerder, in 1498, had de toenmalige hertog de uit Ferrara afkomstige Dominicaan Savonarola op de brandstapel zien belanden wegens ketterij. Hoewel Savonarola altijd de katholieke kerk trouw is gebleven worden zijn denkbeelden vaak in een adem genoemd met die van Luther en Calvijn. Zijn standbeeld staat naast het Castello Estense.

Ferrara is tegenwoordig gastheer van veel festivals die zich in een decor van vier eeuwen oud afspelen.

We brengen er een aangename middag door, we kijken rond, maken foto’s en luisteren naar de voorbereiding van een klassiek openlucht concert van het Orchestra Senzaspine — gezelschap jonge musici (onder 35) dat ensembles vormt maar ook het vanmiddag aanwezige symfonieorkest.

Ferrara is een ommuurde stad waarvan de muur nog vrijwel in zijn geheel staat. Een stadsmuur van 9 kilometer lengte. We doen bijna de hele lengte van de muur per fiets over een aan de buitenkant van de muur aangelegde fiets- en wandelpad.