Ferrara

We rijden over de Brennerpas naar Italië. Veel verkeer, hier en daar file omdat ze aan de weg bezig zijn. Ook bezig zijn ze aan de Brenner basistunnel — een spoortunnel van 55 kilometer onder de Brenner. Gaat nog een jaartje of 10 duren voor het klaar is, maar we rijden al langs serieus groot werk.

We gaan door de Dolomieten — werelderfgoed op de Unesco-lijst. De weg ligt in het dal van de Adige. Door het wat nevelige weer is het alsof de bergen en bergruggen er als decorstukken om heen zijn geplaatst, vrij dichtbij zodat we door de coulissen lijken te rijden.

Waarschijnlijk omdat het zaterdag is zijn alle parkeerplaatsen bij benzinestations en Rastplätze bezet door vrachtwagens. We moeten echt van de autostrada af om te kunnen parkeren zodat we koffie kunnen maken.

Aan het eind van de dag landen we in Ferrara. Uit onze reisboeken hebben we begrepen dat dit een interessante stad is om te bezoeken. Fietsen schijnt er populair te zijn. Vanaf Ferrara is het een uur naar Venetië.
De Campeggio Comunale Estense blijkt nog slechts één plaats voor een zware camper als de onze beschikbaar te hebben. Het is er ondanks het naseizoen erg vol omdat in de stad het festival van de Internationale is (dat die nog bestaat ben je geneigd je af te vragen — typisch Nederlandse vraag waarschijnlijk). Een dag later is bijna iedereen weer weg. We staan er overigens prima, op harde ondergrond in plaats van gras. Dat komt goed uit want ‘s nachts regent het behoorlijk.