Borensberg

We fietsen langs het Göta kanaal naar Berg en weer terug. Zo’n 45 km — mooi fietsweer, maar met straffe wind. De plaatjes zijn fraai, omdat het landschap dat is. Het kanaal zelf is, nou ja, een kanaal — 184 jaar geleden geopend, dat wel.

Het kanaal loopt van Söderköping aan de Oostzee naar Sjötorp aan het Vänermeer. Vanaf daar zijn er nog kanalen die je uiteindelijk in het Kattegat brengen (en de wereldzeeën daarachter). Het kanaal is 190 kilometer lang, waarvan 87 echt gegraven, het kanaal loopt door nogal wat natuurlijke meren. 

Er zijn 58 sluizen, waarvan 12 op het stuk waar we langs fietsen, 5 “losse” incl. Borensberg zelf, en een spectaculaire sluizentrap in Berg. Het totale hoogteverschil op ons stuk is 40 meter waarvan de sluizentrap er 19 voor zijn rekening neemt. De sluizentrap bestaat uit 7 geschakelde, even grote, sluizen, dat wil zeggen dat de uitgangsdeur van de een de toegangsdeur van de volgende is. Het schutten gaat per afzonderlijke sluis, waarna je in de naasthogere of naastlagere komt. 

De sluizentrap daalt af naar het Roxen meer. Op de foto hierboven zie je nog net het beeld van een lopende man, in werkelijkheid meters hoog. Het wat en waarom van het beeld hebben we nog niet kunnen achterhalen.