Höör

We blijven nog een dag in Höör. Het is prachtig fietsweer om een van de weinige bezienswaardigheden in de buurt te bezoeken. Op een kilometer of 8 ligt Bosjökloster, een van oorsprong Benedictijner nonnenklooster uit 1080. Dat is ruim 200 jaar nadat de Deense missionaris Angarr daar de Vikingen kwam kerstenen. De Zweedse Bonifatius zeg maar. 

De oorspronkelijke bebouwing bestaat uit een soort burcht, een kerk en het klooster. Na de Reformatie werd het klooster in de 16e eeuw gesloten en ingepikt door de Lutherse Deense koning die het aan een particulier overdeed. Na een rommelige historie kwam het aan de Zweedse staat die het liet verloederen. Het is nu weer in particulier bezit. Het complex is gedeeltelijk bewoond en verder ingericht zoals in Engeland de landgoederen van de National Trust. Er is een museumdeel in de oude refter van het klooster, er zijn tuinen, er is een restaurant, er zijn expositieruimtes. 

 

We vinden de tuinen mooi, vooral de borders met inheemse planten en de kruidentuin. Het klooster ligt aan het meer, je kunt er een roeiboot lenen — dat is inbegrepen in de toegangsprijs en gaat in vol vertrouwen. Dat past goed in die National Trust sfeer, zelfs in het café is de cheesecake eerder stevig dan luchtig…