Salamanca

Onverwacht nog een mooie zonnige dag zoals we de afgelopen weken gehad hebben, wel minder warm. Voor ons plan — op de fiets naar Salamanca — is dat prima. Het is 7-8 kilometer, tot ons genoegen vrijwel geheel over apart aangelegde fietspaden. Alleen aan de soms wat vreemde oplossingen bij ingewikkelde kruispunten kun je merken dat dit nog geen fietsland is. Aan het ontbreken van andere fietsers ook… op een enkele lycraman na zijn we de enige.

Salamanca is een stad met een rijke historie die teruggaat op de Romeinse tijd of eerder. Regelrecht Moorse elementen hebben we niet gezien, we zijn vrij dicht bij Asturië, wel veel mudejar invloeden.
 
Van verre is al het karakteristieke aanzicht van Salamanca met de “dubbel-kathedraal” te zien.
 
 
Die kathedralen bezoeken we als eerste. Het duo bestaat uit de Catedral Nueva en de Catedral Vieja.
De nieuwe kerk is simpelweg tegen de oude aangebouwd. Nieuw is hier 16e eeuw (laat-gotisch) en oud 12-13e eeuw (romaans). Je bereikt de oude via de nieuwe kathedraal, maar er is geen poging gedaan om er een architectonisch geheel van te maken. 
Zoals vaker bevalt de romaanse kerk ons beter. Hier vind je een beroemd altaarstuk (15e eeuw overigens). En fresco’s die ons doen denken aan die in Collegiata in San Gimignano (maar niet van die kwaliteit zijn). In een beetje verwaarloosde kapel van de oude kathedraal vinden we een orgel in mujedar stijl. Intrigerend, maar we kunnen er niet veel over vinden.
 

De middag besteden we aan het bekijken en fotograferen van min of meer fameuze objecten, zoals het huis met de schelpen (Casa de los Conchas, tegenwoordig bibliotheek), de Torre del Clavero, de Plaza Mayor, de Puento Romano en andere.

 
Bij onderstaande brug uit de 1e eeuw staat een beeld, een stenen varken — een Verraco de piedra.
Die zijn op veel plaatsen in Spanje en Portugal te vinden, naar schatting 400. Ze stammen uit de 4e tot 1e eeuw voor Chr. 
 

De terugweg gaat voor het grootste deel weer langs de rivier (Rio Tormes).