Toledo

In de loop van de middag knapt het weer wat op. We nemen buslijn 72 om naar het oude centrum van Toledo te gaan. Dit stadsdeel ligt op een heuvel aan de Taag. Zoals meestal zie je de stad het best vanaf enige afstand. 

Het oude centrum bestaat uit smalle stegen en steile straten, het is lastig om het goed op de foto te krijgen. 

Je vindt er veel kerken, kloosters en — in het joodse deel — synagoges op een kluitje bij elkaar.
 
We gaan naar binnen bij de kathedraal en de Iglesia de Santo Tomé, het overige bekijken we van de buitenkant. 
 
De kathedraal is een enorm complex opgebouwd uit veel elementen die vaak een eigen architectuur koppelen aan een eigen functie. De totale bouw heeft drie eeuwen in beslag genomen. 
Misschien het beroemdst is de Sacristie. Daarin bevinden zich werken van Titiaan, maar vooral ook van Doménikos Theotokópoulos. Van wie? Nou, die van Kreta afkomstige kunstenaar die een altaarstuk voor de kathedraal kwam schilderen en toen in Toledo is blijven hangen — beter bekend als “de Griek” ofwel El Greco…
 
De zaal met werken van El Greco:

De Titiaan:

We maken foto’s van onder meer het Koor en het hoogaltaar, maar ook van plafonds en veel andere elementen. In het algemeen valt op te merken dat devotie nog geen garantie voor goede smaak is.
 
 
De Iglesias de Santo Tomé is veel kleiner en soberder. Toch bevindt zich hier het meesterwerk van El Greco: De begrafenis van de graaf van Orgaz. 
bron: internet
Het interieur van de kerk is niet bijzonder op een paar ornamenten na.

We lopen de ruim 4 kilometer naar de camping terug, nadat we de Taag zijn overgestoken via een oude brug.