Madrid

Het Museo Thyssen-Bornemisza ligt schuin tegenover het Prado. Om het te bezoeken nemen we ook vandaag de metro naar Banco de España. Het voormalig hoofdpostkantoor op het plein daar is een openbaar gebouw dat een bezoekje waard is. Dat doen we eerst. 

Voor 2 euro p.p. krijg je toegang tot de 8e verdieping die tot “Mirador Madrid” is gemaakt, een uitzichtpunt waar je de hele stad kunt overzien. 
 

In het gebouw zijn vooral lege ruimtes zoals nogal kwaadaardig op internet wordt gemeld, maar er is ook een cafetaria waar je wat kunt eten of kofiie kunt drinken zoals wij doen. Het oogt chic, o.a. door de luxe fauteuils, maar een grote koffie kost maar 1,90€. Het is er rustig.
De grote centrale ruimte doet een beetje denken aan het postkantoor op het Neude in Utrecht. 
Al met al is dit CentroCentro Cibeles de Cultura y Ciudadanía zeer de moeite waard, een “Geheimtipp”.
 

 
Museo Thyssen-Bornemisza, kortweg “het Thyssen”, bevat de zeer omvangrijke collectie van de verzamelende familie. Volgens zeggen de grootste privécollectie ter wereld (op die van Queen Elisabeth na), maar nu niet meer want het grootste deel is verkocht aan de Spaanse staat (beginjaren 90 vorige eeuw). 
 
De verzameling overspant de periode van de vroeg Italiaanse, Vlaamse en Hollandse meesters (14e/15e eeuw) tot de moderne kunst van heden. De inrichting van het museum is rustgevend en nodigt uit tot een lange wandeling door alle zalen om de werken als een soort diavoorstelling langs te laten gaan, waarbij je zo nu en dan stil staat bij een highlight. En highlights zijn er genoeg… 
Als je maar niet flitst mag je foto’s maken, vercommercialiseren van je foto’s zal niet lukken: de meeste werken bevinden zich achter niet-ontspiegeld glas.

 
Van Holbein, Rafaël via Gauguin, Munch, Kandinski tot Hopper en alles war er tussen zit (en na komt).

 

Na ons museumbezoek gaan we nog langs bij de koninklijke botanische tuinen die naast het Prado liggen. Een plensbui bekort ons bezoek.