Ebro-delta (Amposta)

Vandaag begint de dag koud, maar stralend. In de middag fietsen we door de Ebro-delta: een natuurgebied naast een gebied waar rijst verbouwd wordt. Hieronder een rijstveld na de oogst.

Er is een uitgebred systeem van bewateren van deze velden. Naast de wegen lopen strak uitgevoerde kanalen waar water doorstroomt, met op regelmatige afstand goten die overlopen. Zo worden de velden nat gehouden.

Het water wordt uit de Ebro de irrigatiekanalen ingepompt en via o.a. dit station weer naar de zee door een gemaal met (4) schroeven van Archimedes. Vlak bij ons huis in De Bilt is een gemaaltje in gebruik met hetzelfde door Archimedes uitgevonden systeem, aan de Utrechtseweg, bij het oude sluisje. Het water wordt als het ware omhoog geschroefd.

In het natuurgebied zijn een paar meren waar veel vogels vertoeven. Wij zien ze vooral op de onderwaterstaande rijstvelden. Daar is kennelijk het een en ander te eten. We zien veel vogels waaronder reigers in allerlei soorten en maten: blauwe reigers, grote zilverreigers (gele snavel), kleine zilverreigers (donkere snavel) en misschien een paar purperreigers. De laatste kunnen we niet goed op de foto krijgen, maar ze zitten als nurkse heren in een rijstveld.

Er staat een hele rij van deze mooie bloeiende struiken langs de weg. Wij denken dat het engelentrompet (Brugmansia) is.