Een bonusdag! Niet alleen is het tegen het weerbericht in een zonnige dag, met goede temperaturen, maar we hebben hier in de buurt ook twee grote National Trust attracties: Scotney Castle en Bodiam Castle. We doen ze allebei.

Bodiam Castle is een ruïne waarvan de muren en torens zijn hersteld. Maar wat een prachtige ruïne. Het is een kinderkasteel voor gevorderden, het archetype van een kasteel. Zie de foto’s. In deze vakantieweek worden er voor kinderen veel activiteiten met een historische achtergrond georganiseerd. Ridders! Jonkvrouwen! Boogschutters zoals Robin Hood!

Scotney Castle is van een andere orde. Het is een landgoed met feitelijk 2 gebouwen: een Engels “country house” uit de 19e eeuw in (neo) Tudor stijl en het “oude” kasteel, dat nu deels een ruïne is. Het landhuis is nog tot eind vorige eeuw als woonhuis in gebruik geweest, en ook nadat het in handen van de Trust was overgegaan nog gedeeltelijk verhuurd.

Het landhuis is gebouwd met zandsteen uit een groeve vlakbij. Deze groeve is nu onderdeel van de prachtige tuin met veel rododendrons, azalea’s en wisteria (zoals blauwe regen, maar komt ook in het wit voor). De tuin die we nu zien is die van “na 1987”. In dat jaar heeft een storm een groot deel van de oude ceders. linden, beuken, eiken en taxusbomen doen sneuvelen. Met nieuwe aanplant hoopt men ooit de tuin in oude aanblik te herstellen, in de tussentijd zijn er snelgroeiende varianten geplant om de ontworpen zichtlijnen in tact te houden — deze worden weer gekapt als de bedoelde aanwas voldoende groot is.

Hoe dan ook vinden wij de tuin nu ook prachtig en zeer rustgevend.