Als laatste stop voor de tunneltrein van Folkestone naar Calais hebben we een campersite aan de Zuidoostkust bedacht: Norman’s Bay (tussen Eastbourne en Hastings).

Vanwege de bank holiday (2e Pinksterdag, maar dat kennen ze hier niet) kiezen we vanaf Walton-on-Thames een route over niet al te drukke wegen. Het wordt een mooie rit door Sussex (en net nog Kent). Het valt ons telkens weer op hoe groen Engeland is. Op sommige plaatsen zijn de hoge bomen boven de weg in elkaar gegroeid, we rijden door groene tunnels.

Eind jaren 90 zeilden we wel eens naar Eastbourne, Er was een (toen nieuwe) haven en schutsluis en een begin van een Marina, achter de sluis kon je goed liggen. Nu is het een gigantisch complex geworden met meerdere jachthavens en ook vakantieparken die zich langs de kust uitstrekken. Norman’s Bay ligt aan het eind van die recreatieve strook,

De camping is van de Club, en hemelsbreed nog geen 100 meter van de zee. Helaas is er een soort dijk zodat je net niet over zee uitkijkt.

We maken een korte wandeling over het kiezelstrand en maken wat foto’s. In de verte zien we Beachy Head, voor varenden een baken in zee. De vuurtoren is door het sombere weer nauwelijks te zien.

De campsite is vlakbij een Martello toren, toen we zeilden al een referentiepunt. Er staan er nog zo’n 60 langs de Engelse kust, gebouwd tussen 1805 en 1808 als eenvoudig verdedigingswerk (er stond een kanon bovenop) om te helpen Napoleon buiten de deur te houden.

Tegen de avond verschijnt er een wonderlijke autobus / touringcar op het terrein. Het is een zogenoemd Rotel, een “rollend hotel”, van een Duitse onderneming. Het concept bestaat sinds 1945. Het voertuig is voor de helft ingericht als touringcar. De andere helft is het slaapgedeelte waar zo’n 20 mensen kunnen slapen. Wel in aparte cabines, met een eigen buitenraam maar waarschijnlijk toch heel krap. De cabines zijn ongeveer een meter hoog. Ontbijt en avondeten zijn gezamenlijk en worden door het Rotel verzorgd. Na aankomst wordt er een complete keuken uitgeschoven. Over de sanitaire voorzieningen durven we ons geen voorstelling te maken, ze gaan regelmatig op campings staan om van de faciliteiten gebruik te maken.
Volgens de wikipedia heeft de firma zo’n 3.400 bedden en route. Ze bieden reizen aan in Europa, maar ook in Azië, Afrika, Mongolië enzovoort.

Het weerbericht voor de volgende dag is niet positief. Daarom proberen we al voor dinsdag de trein naar Calais te boeken. We kunnen wel een ticket kopen, maar voor 207 pond, Een dag later is het 100 pond minder, dus we besluiten nog een dag extra in Norman’s Bay te blijven.