Vanuit Llanidloes vertrekken we richting Aberystwyth, “Aber” zeggen ze hier. Die wijsheid hebben we van onze aardige buurman Graham, die met zijn caravan naast ons staat. De camping in Llanidloes ligt aan de Severn. Graham vist daar op forel. Voor hem bestaat de charme van de camping ook uit de nabijheid van de natuur en de mogelijkheid om zo nu en dan eens een relaxed praatje te maken met deze en gene.
Gisteravond bood hij ons een net gevangen, flinke, forel aan. Maar al hebben we een flinke camper, vis bakken is toch niet zo handig in die kleine ruimte. De gift weigeren is sociaal ongemakkelijk, maar gelukkig suggereert Graham zelf al dat visbakken te veel stinkt. “No offense” spreekt hij blijmoedig. Bij ons vertrek krijgt Cor een kleurige (kunst)vlieg (vishaakje met windsels) cadeau, te kiezen uit de grote verzameling die Graham bij zich heeft. “Voor op je hoed” … want echt vliegvissen zag hij hem nog niet gaan doen.

Op weg naar Aber kiezen we de route langs Devil’s Bridge. Er zijn hier spectaculaire watervallen, maar de weggetjes zijn er smal, de parkeerplaatsen klein en het toerisme heeft hier alles aangeraakt. We rijden zonder stoppen verder en naderen Aberystwyth vanuit de bergen.

In het stadje zelf kunnen we even staan op de promenade, mooi uitzicht. We herkennen de plek van de tv-serie Hinterland (Y Gwyll in het Welsh, betekent zoiets als “schemerzone”). Het is nogal somber weer, veel wind en het is koud.

Hier waren we al eerder, bijna 30 jaar geleden, toen we vanaf Glasgow een treinreis maakten langs de hele westkust en zo ook in Aberystwyth kwamen. Van Aber willen we naar Beddgelert in het National Park Snowdonia. We kiezen voor de weg langs de kust, ook de spoorlijn ligt er nog en is in in gebruik. We rijden om de baai van de River Dovey heen, de trein snijdt hier op een bepaalde plek de baai af, wij moeten omrijden.

We stoppen in Aberdyfi. Een vrij oud plaatsje gelegen aan de baai van de Dovey met een prachtig zandstrand en een haventje. Deze zondagmiddag maken mensen er een strandwandeling, het is niet druk. Wel veel wind. De kust van Wales heeft heel veel van dit soort prachtige baaien, die vrij diep het land in gaan.

Beddgelert zelf is behoorlijk toeristisch, maar onze “Camping in the Forest” ligt even buiten het dorp aan een riviertje. Er loopt een (smal)spoorlijn vlak langs de camping. Hier rijdt een stoomtrein die naar Porthmadog en Blaenau Ffestinog gaat. Langs deze kust zijn nog meer van deze treinen in toeristisch gebruik.

We zien deze dag zoveel mooie en afwisselende landschappen dat we ‘s avonds moe zijn van alle indrukken.