Cheddar (Mendip Heights)

Geheel tegen de (weers)verwachting is vandaag weer een prachtige dag. Het is niet warm maar wel zonnig, met een bij het landschap passende afwisseling van wolken en blauwe lucht. We zijn nu bijna 3 weken in Engeland, maar de speciaal aangeschafte stormparaplu ligt nog ongebruikt.

Het grootste deel van de rit van vandaag gaat door het Exmoor Nationaal Park richting Cheddar, maar allereerst bezoeken we Arlington Court dat niet ver van Umberleigh ligt. Dit is een landgoed van een kleine 1.000 hectare, in bezit van de National Trust. We wandelen er een paar uur en genieten van de rust van het landschap. Er is een “wilderness pond” met de parochiekerk van St. James op de achtergrond, er is een klein museum van rijtuigen en er zijn tuinen. Overal bloeit de blue bell en de wilde knoflook.

We zien de Victoriaanse tuin met daarin een broeikas (wat de Engelsen een conservatory noemen) en er naast een ommuurde tuin, de Kitchen Garden, met kruiden, groente, fruit, snijbloemen. Al deze tuinen zijn nog in restauratie, maar zien er nu al fraai uit.

In de ommuurde tuin treffen we een pauw met het nodige vertoon, en in de weilanden lopen ponies en schapen, waaronder de lokale Jacob sheep die er niet erg schaapachtig uit zien. Het Jacobschaap is ook in Nederland en Vlaanderen bekend.

De rit door Exmoor gaat door mooie landschappen maar we zien er niet veel van omdat hier de hedges en houtwallen zeer dicht zijn, en zo hoog dat we ook vanuit de camper er niet overheen kunnen kijken. We stoppen kort in Dunster. De National Trust heeft hier het Castle, maar dat laten we voor wat het is. Marianne maakt wel foto’s in en rond de kerk van Dunster.

Via de Cheddar Gorge en het dorpje Cheddar zelf bereiken we onze camping in de buurt van Priddy. Een nette camping van de Club, maar we blijven er maar een nacht omdat we wat langer in Bath willen doorbrengen.