We hebben twee nachten geboekt bij camping Eden Valley in Lostwithiel. Dat geeft ons de gelegenheid om in alle rust het Eden Project te bezoeken, zo’n 10 kilometer verderop.

Het Eden Project is in 1998 gestart in een oude, verlaten, porseleinaardegroeve, met wanden van 50 meter hoog. In deze groeve zijn zogenoemde “Biomes” gebouwd en beplant. Een bioom is het best op te vatten als een ecosysteem, een leefgebied van flora en fauna in een bepaald klimaat. Vroeger (?) werd het ook wel vegetatiegordel genoemd.

Foto komt van een website

In de groeve zijn drie biomen gerealiseerd, waarvan twee in gigantische bolvormige kassen. Een kas herbergt de bioom van het tropisch regenwoud, de andere het veel drogere mediterrane klimaat. Er zijn niet alleen planten maar ook wat beesten, vooral vogels. De openluchtbioom  bevat planten die goed gedijen in het klimaat van Cornwall, de meeste inheems of lang geleden geïmporteerd.

Bij de biomen is een bezoekerscentrum, een grote winkel, diverse cafés en restaurants evenals een infrastructuur van parkeerterreinen, shuttle-bussen e.d. Er is duidelijk gerekend op veel bezoekers, en terecht: er komt per jaar ruim een miljoen bezoekers sinds het in 2001 voor het publiek toegankelijk werd.

We brengen er geruime tijd door, maar zien lang niet alles. Het is werkelijk een megaproject (in de goede betekenis) met grote educatieve, biologische en maatschappelijke betekenis. Er is een gezond aantal bezoekers, maar het is nergens hinderlijk druk ondanks Engeland’s vrije dag vandaag.