Corfe Castle

Corfe Castle is een imposante ruïne, gelegen op een heuvel. De rivier Corfe loopt er langs, vandaar de naam.

Het kasteel werd in de 11e eeuw gebouwd door Willem de Veroveraar — het waakt over een strategische passage tussen Swanage en Wareham. De spannendste periode heeft het kasteel gekend in de 17e eeuw, een periode die eindigt met het opzettelijk vernietigen van de vesting in opdracht van het Parlement. Eind 16e eeuw was het kasteel van Queen Elizabeth gekocht door Lord Bankes, een trouwe royalist. In de Civil War werd het kasteel twee maal belegerd door het parlementaire leger. De eerste keer werd de belegering doorstaan, maar de tweede keer viel het kasteel door verraad in eigen kring in handen van de tegenstanders van de royalisten. In beide gevallen was het Lady Bankes die aan de verdediging leiding gaf — succesvol maar ze kon niet verhinderen dat een van haar getrouwen in een Troje-achtige verraad het kasteel uit handen gaf. Het Parlement besliste daarna tot verwoesting van het kasteel, zodat het nooit meer een militaire rol zou kunnen spelen. Zo ontstond de ruïne die we vandaag bezoeken.

De ruïne steekt prachtig tegen het landschap af. We lopen er heen, ruim 2,5 km over voetpaden midden door de weilanden, zoals je dat ook ziet op foto’s op wandelboeken. Het is een prachtige wandeling.In het dorp gebruiken we in de tuin van de tearoom van de National Trust koffie met Dorset applecake. Daarna lopen we naar boven, nog een hele klim. Omdat we lid zijn van de National Trust hoeven we deze keer niet te betalen.

Het kasteel biedt een geweldig uitzicht, naar alle kanten. Het is bij ons zonnig, maar verderop zien we het regenen. De donkere wolken en zonnige delen van het landschap contrasteren fraai.

In het dorp Corfe Castle is een stationnetje voor stoom- en diesel/stoom-treinen die naar Swanage aan de kust rijden. We kijken op het stationnetje en zien het perron personeel (weer allemaal vrijwilligers) in vol ornaat bezig. De trein komt juist aan rijden. We gaan niet mee, want we zouden dan in Swanage ongeveer gelijk de trein terug moeten nemen. Ze rijden niet zo vaak.

We lopen dezelfde weg over de velden terug. Een mooie dag, met zonnig weer — ondanks alle voorspellingen van vorige week!