We zijn in Oxford om Burcht en Babette te bezoeken, maar willen ook wat van Oxford zien. Burcht zal ons rondleiden. We spreken af elkaar om omstreeks half een in Oxford te treffen bij boekhandel Blackwell’s op Broad Street.

We gaan op de fiets en vinden een uitstekend bewegwijzerd fietspad naar de stad, een rit van ongeveer 4 km. Burcht heeft een jaar in Oxford gewoond en daarna vele zomers op Wolfson College doorgebracht. Hij kent de stad dus goed.

Het oude gedeelte van Oxford bestaat voor een groot deel uit de gebouwen van de Colleges. De (38) Colleges samen vormen in zekere zin de universiteit. De zandstenen gebouwen stammen uit de 16e, 17e eeuw. Achter de façades van de colleges liggen verschillende courts en tuinen. De meeste zijn niet toegankelijk voor publiek.

Markant is het Sheldonian Theatre, in de 17e eeuw ontworpen door Christopher Wren in opdracht van de universiteit. Het fungeert onder meer als de aula van de universiteit. Er naast ligt de fameuze Bodleian Library, de oudste openbare bibliotheek ter wereld en al in de 14e eeuw begonnen, Op de court van het Bodleian wordt om silence gevraagd. Er wordt wel gepraat, maar harde geluiden zijn er niet.

Achter Merton College ligt een park aan de Thames. Je mag er niet fietsen, wel wandelen. Het is er idyllisch, zeker nu in het voorjaar met het jonge groen.

De leeszaal van Bodleian is in de Radcliffe Camera, een rond gebouw dat van oorsprong een zelfstandige bibliotheek was. Er tegenover vinden we een restaurant voor koffie en thee met scones.


De terugtocht fietsen we langs de Thames, mooie route. Hier en daar komen we de boothuizen van de roeiverenigingen tegen.

‘s Avonds eten we met Martijn, Patricia, Burcht en Babette in de Abingdon Arms, een country pub in Beckley, dit is gelijk de gelegenheid om Patricia’s verjaardag te vieren.