Op weg naar Oxford willen we door het gebied van Chatham en Gillingham rijden. Aan de Medway is in een gigantisch voormalig marinecomplex een Marina gemaakt waar we een aantal malen met onze zeilboot hebben gelegen. Het gebied was toen net in ontwikkeling, we zijn benieuwd hoe het er nu uit ziet.
We nemen de A2, na Faversham is dat een provinciale tweebaansweg. Veel leuker dan de motorways. We moeten wat boodschappen doen en vinden langs onze weg een grote Tesco. Daar is werkelijk van alles te krijgen, het eten ziet er goed uit. Bijna continentaal zou je –onaardig– kunnen zeggen. Het verschil met 10 jaar geleden is in elk geval behoorlijk groot.

Nadat we eerst aanbeland zijn bij the Historic Dockyards in Chatham (een kaartje kost £19 per persoon, is wel een jaar geldig — maar we passen deze keer) vinden  we na enig zoeken de haven met de sluis die naar de Medway gaat. Vlak bij de sluis zetten we de camper op de stoep voor lunch. Er is nog niet veel gaande, maar in het zonnetje is het lekker.

Daarna is de snelweg naar Oxford aanvankelijk ook echt snel, maar op het zuidelijke en westelijke stuk van de M25, de ring om London, gaat het stapvoets. Kost meer dan een uur. Tegen zessen checken we in op de camping aan de Abingdonroad.

Om half zeven komen Martijn en Patrica ook binnen. Zij zijn via Hastings gereden maar kwamen daarna in dezelfde file als wij. De in Hastings op de markt gekochte kaas en worst smaakt prima bij de borrel, evenals de pie die Patricia in Utrecht gemaakt had.

De camping is groen, met mooie staplekken, de voorzieningen zijn schoon maar een beetje versleten, niet meer up-to-date. Op de camping zien we alleen maar Engelsen. Misschien begrijpelijk omdat het een site van de British Camping and Caravanning Club is. Maar ook op de snelwegen rond Londen waren er nauwelijks buitenlanders. Op een stuk van 100 km zagen we één Fransman, een Tsjechische vrachtwagen en een Roemeense auto. Dat was het dan. Hoe zo in of uit Europa? In elk geval in het verkeer rond de belangrijkste metropool lijkt Europa de keuze al gemaakt te hebben.