Bologna

In Bologna is men aarzelend begonnen met het aanleggen van een stelsel van fietspaden. Wat er ligt is uitstekend, maar soms houdt het pad gewoon op en moet je op straat of op de stoep verder. Vanaf onze camping is er zo’n nieuw fietspad dat je vrijwel in het centrum brengt — daar is het in hoofdzaak voetgangersgebied en krioelt alles en iedereen door elkaar heen.

Er is in Bologna veel te veel te zien om in één dag te doen en om hier te beschrijven. We maken veel foto’s, waarvan er hier een paar zijn opgenomen. Ons valt op dat Bologna zichtbaar een rijke stad is, en van oudsher is geweest, maar dat het nergens protserig is. Erg weinig marmer zogezegd.

Het straatbeeld van de binnenstad wordt bepaald door de galerijen. Bijzonder daaraan is dat de huizen boven de galerijen zijn doorgetrokken. Zo schijnt het ook begonnen te zijn. Toen er grote behoefte aan kamers voor studenten en geleerden ontstond heeft men bij bestaande huizen op de eerste verdieping kamers bijgemaakt, geschraagd door een galerij. Zo ontstond meer woonruimte, terwijl de straten toch niet te smal werden. Later heeft men bij nieuwe panden direct vanaf het ontwerp de uitbouw boven galerijen meegenomen.



We besluiten ons bezoek aan Bologna met inkopen in een lekkere winkel.

Ons plan is om vanaf hier naar Aosta te rijden, dan naar Thônes in Frankrijk om een paar dagen te blijven. Vanaf Thônes weten we het nog niet zeker, maar vermoedelijk gaan we met een overnachting in Freiburg door Duitsland naar huis terug.