Gradara

Vandaag is de eerste etappe van de terugweg. We willen in 2 dagen naar Bologna, daar een paar dagen blijven en dan linksom of rechtsom naar Nederland in nog minstens 4 of 5 etappes.

In de campergids hebben we Pesaro uitgezocht als stopplaats voor de nacht, de gids belooft een plaats direct aan de haven. Van Lanciano rijden we eerst naar de kust, volgen een tijdje de kustweg (S16) en nemen ter hoogte van Fermo de autostrada die daar ook nog dicht langs de kust loopt en vaak zelfs fraaier uitzicht  biedt omdat de weg veel hoger ligt dan het land.

Het weer is aanvankelijk minder zonnig dan we gewend zijn, er is ook meer wind. De zee toont hier een wat ruigere kant, de Adriatische kust is hier zo lieflijk niet.

In Pesaro aangekomen vinden we de bedoelde camperplaats met gemak. Inderdaad aan de haven, maar… op het bord staat “divieto” voor campers. De camperplaats blijkt gesloten. De gids vermeldt nog een camperplaats dichtbij, dat blijkt een kaal grasveldje zonder enige aanduiding in een licht unheimische buurt. Er wordt nog een derde camperplaats genoemd, maar dat schijnt bij de vuilophaaldienst te zijn — de recensies zijn erg negatief.

We kiezen daarom voor een ander plan. We verlaten Pesaro weer en rijden naar Gradara, zo’n 15 kilometer verderop. Wel in de richting Bologna. Volgens de gids is daar een camperplaats op een mixed parking aan de voet van het middeleeuwse kasteel. Dat staat er al een tijdje en ook de camperplaats blijkt er te zijn. We bezoeken het kasteel niet maar maken wel een paar foto’s.