Bolsena

We verkennen Bolsena en de nabije omgeving op de fiets. Er is een klein centrum, vrij vlak, op het niveau van het meer. Langs het meer loopt een weg waar het goed fietsen is, helaas loopt die al snel aan beide kanten dood. Het meer rondfietsen is niet mogelijk, tenzij je gewone wegen kiest die verder van het meer af liggen en bovendien sterk stijgen en dalen.
Bij onze aankomst hebben we gezien dat er hoger gelegen nog een deel van Bolsena is met een paar kerken en straten. Het is te klein om van een bovenstad te kunnen spreken, maar we willen morgen wel proberen het met de fiets te verkennen.

In het centrum vinden we de basiliek voor de heilige Christina. die uit 4 secties bestaat. Een ondergrondse basiliek, de catacomben en boven een romaanse kerk en een aparte kapel. De 4 onderdelen stammen uit verschillende perioden.

In deze periode wordt de 750e verjaardag van het Wonder van Bolsena gevierd. Het wonder betreft de Corpus Domini. Een priester is in twijfel of de hostie bij de communie wel echt het lichaam van Christus vertegenwoordigt. Hij onderneemt een pelgrimage naar Rome en op de terugweg draagt hij een mis op in genoemde kapel. Hij twijfelt nog steeds maar opeens begint de hostie te bloeden. De kardinaal van Orvieto wordt er direct bij gehaald en accepteert het wonder, evenals de paus wat later. Daarmee is het officieel een wonder in de katholieke kerk geworden.


Het wonder en ook de kapel voor de heilige Christina trekken veel gelovigen.

Als wij er zijn is net een groep nonnen gearriveerd. Ook zij maken foto’s van de kerk — en vergis je niet: met de nieuwste iPad’s.