Gubbio

Gaandeweg hebben we ontdekt dat het bezoeken van kleine of overzichtelijke maar interessante plaatsen ons het beste bevalt, zeker in de Marken, Umbrië en Toscane. Urbino is zo’n plaats en het 60 kilometer verder gelegen Gubbio ook.

Gubbio bestond al in de romeinse tijd, en is tot bloei gekomen in de middeleeuwen. Ook Gubbio ligt tegen een bergwand, er is een bovenstad en een benedenstad. Er is in Gubbio een camperplaats aan de rand van de benedenstad met mooie staplaatsen, stroom, water en een stortplaats voor vuil water. De plaats kost 5 € per 24 uur, voor de stroom moet je apart betalen, het water is gratis.

Na enige aarzeling vanwege het hoogteverschil tussen bovenstad en benedenstad nemen we toch de fiets om de stad te verkennen. Tot aan de oude stadsmuur waarachter smalle wegen naar de bovenstad leiden is het terrein vrijwel vlak.

Het verschil met Urbino is groot. Gubbio is geen studentenstad maar een werkstad, met
veel (auto)verkeer. Achter de muur is het rustiger, we fietsen naar boven en lopen de steilste stukken. Het hoogteverschil is circa 100 meter maar het is steil omdat het over een korte afstand overbrugd moet worden.