Urbino

Hoewel ons bezoek aan Venetië inspannend was, ook door de intensiteit van de biennale, willen we vandaag toch een goede slag naar het zuiden maken. We kiezen voor zoveel mogelijk autostrada om in Urbino te komen. Over de tocht zelf is niet veel te melden, maar Urbino is een prachtig stadje, tegen een berg aangeplakt zoals zo veel steden in deze contreien.

Het centrum is middeleeuws, dus verkeerstechnisch niet te doen met een camper. We vinden buiten het centrum bij het zwembad een mixed parking waar campers en touringcars mogen staan. Er zijn geen voorzieningen behalve een plaats waar we onze tanks kunnen legen. De plek die in onze gids staat genoemd is wel groot en vrijwel leeg, maar bijzonder scheef. Daarom wijken we uit naar een vlak parkeerterrein aan de andere kant van de straat. We staan er aanvankelijk alleen, maar later komen nog 2 campers op hetzelfde terrein staan.

Van een bushalte naast het terrein vertrekt elk half uur een bus naar het centrum. Die bus mag overal komen, we worden comfortabel op de Piazza della Repubblica gebracht. Dit plein is het midden van de middeleeuwse kern, waar alle bezienswaardigheden dicht  bij elkaar liggen. Veel van de oude gebouwen zijn in gebruik door de universiteit.

Ook aan het straatbeeld is goed te merken dat Urbino veel studenten herbergt, het is druk op straat en op terrassen met veel jonge mensen. We vallen middenin een bescheiden protestactie van studenten. We hebben niet alles begrepen, maar het protest gaat er over dat ze vinden dat hun studiebeurzen worden bestolen, waardoor veel studenten hun studie zouden moeten beëindigen.

Het Palazzo Ducale uit de 15e eeuw is prachtig, de neoklassieke 18 eeuwse dom boeit ons maar matig. De stad is een samenhangend en evenwichtig geheel, moeilijk te fotograferen omdat we er middenin zitten.