Venetië (Punta Sabbione)

In Vicenza staan we op een parkeerplaats voor campers, heel rustig maar niet erg rustiek. Vanaf 30-9 zijn in Italië de meeste campings gesloten, camperplaatsen zijn wel vrijwel het hele jaar open. Dat zijn vaak grote parkeerplaatsen, maar omdat het in deze tijd vroeg donker is en snel fris wordt leven we meestal binnen — met onze brede deur open.

Aan de rand van de stad staat een van de bekendste werken van de architect Palladio: Villa La Rotonda. Dit volledig symmetrische gebouw staat op een heuvel. Aan elk van de vier zijden is een soort portiek, in de vorm van een loggia, gemaakt. Meetkundig gezien is het gebouw een kubus met een koepel er op, maar het is van grote schoonheid. Eenvoud loont (nou ja, relatieve eenvoud dan). 

Op de weg er langs zijn parkeerplaatsen gemaakt zodat je het goed kunt zien en dus ook fotograferen. Het is prachtig zonnig najaarsweer, een beetje heiig, het ziet er prachtig uit. 
We rijden naar Venetië via de autostrada, maar verlaten die bij Padua. Van deze stad zien we maar een beetje, maar die doen we een volgende keer. Via de S11 rijden we richting Triëst en LJesolo. Dat is een heel mooie weg langs een rivier, de Brenta, die aan de Vecht doet denken, evenals de mooie panden die er langs staan. Op de kaart heeft de S11 een groene rand, dat is volkomen terecht. Vanaf Jesolo rijden we naar Punta Sabbione. Hier zijn nog wel campings open. Op Al Bateo vinden we, net als afgelopen voorjaar, een prima plek. Het is onze uitvalsbasis voor Venetië waar we met een van de ponten naar toe willen.