Iseo

We wilen, op weg naar Venetië, een paar dagen besteden om het gebied rond de grote meren (Como, Garda) te verkennen. Het valt tegen. De meren zelf zijn prachtig, daar niet van, maar de wegen er naar toe en er langs lopen goeddeels in tunnels. Slechts op een paar plaatsen kun je daadwerkelijk bij het meer komen, maar daar is het toeristisch en zelfs nu in het naseizoen erg druk.

We denken er goed aan te doen een kleiner meer op te zoeken en prikken uit het NKC- bestand de camping La Tartufaia in Ranzanico aan het Lago di Endine. Daar aangekomen zijn alle hekken dicht, misschien hebben we niet de goede ingang gevonden maar het lijkt erop dat de camping al voor het seizoen gesloten is. Dat is ook zo voor de meeste andere campings, alleen de specifieke camperplaatsen zijn het hele jaar open. Meestal staat het in de gids goed aangegeven.

Welgemoed gaan we op pad naar de dichtbij gelegen camperplaatsen, alle in de buurt van het “volgende” meer, Lago di Iseo. Op de eerste vallen we middenin een groot festijn, georganiseerd door Suzuki. Alles staat vol met feesttenten, kramen en ook campers. We kunnen er echt niet meer bij, als we dat al zouden willen. 

De volgende kans is bij een jachthaven aan het meer, voor ons altijd goed. Helaas staat het hier ook vol met campers, het lijkt een georganiseerd groepsweekend te zijn. Er naast is op een gewoon parkeerterrein nog wel plaats, maar dat is voor een deel bevolkt met gezelschap waar we ons niet prettig bij voelen – ze kijken wel erg belangstellend naar onze camper of er wat te halen valt. Ongetwijfeld beelden we het ons in, maar we blijven toch niet staan. 
Dan maar de bergen in… Na een forse klim over vrij smalle wegen komen we bij de beloofde camperplaats, maar … ook hier is het helemaal vol met een groep families met campers die hier een weekend samen doorbrengen.

We dalen weer af naar de weg die langs het meer loopt. Op weg naar Iseo zien we nog op veel plaatsen groepjes campers bij elkaar drommen, ook op plaatsen waar dat niet mag. Uiteindelijk vinden we in Iseo een groot, kaal, terrein zonder enige voorziening waar al ongeveer 20 campers staan maar waar plaats genoeg is. We overnachten daar.