Ennetbühl

We zoeken nog wat op internet naar ervaringen met het “tolvrij” naar Italië doorsteken via Oostenrijk of Zwitserland. Het gaat ons niet zo om de kosten maar om de administratieve rompslomp, we willen “gedoe-vrij”.
De ervaringen van anderen brengen ons er nog onverwacht toe om een route door Zwitserland te kiezen. Sinds april van dit jaar schijnen veel meer wegen in Oostenrijk tolplichtig geworden te zijn.We kunnen dat niet controleren. maar lezen tegelijk over een mogelijke route door Zwitserland bij iemand die het met een grote camper gedaan heeft.

Van Ulm rijden we naar Meersburg waar we het veer over de Bodensee nemen naar Konstanz. Daar is ook de Zwitserse grens waar we dankzij Schengen zonder enige vorm van douane door kunnen rijden.

Doel van de tocht is “ergens” aan het Lago di Como, maar we nemen ons voor te stoppen voor de nacht als we geen zin meer hebben. Na Wattwill vinden we het bij Ennetbühl wel genoeg. We vinden daar een camperplaats waar we vol vertrouwen worden gevraagd de vergoeding voor de plaats en de gebruikte stroom in een envelopje te doen en in de brievenbus te gooien. We zijn net geen 10 € verschuldigd.