Koblenz

De “mooie” dingen van Koblenz kun je dicht bij elkaar in het oude centrum vinden. We besteden er een plezierige dag. Onze fietsen zijn weer goud waard en trekken opvallend veel aandacht van passanten. Toch zijn het gewone Flyer e-bikes, als vouwfiets uitgevoerd – dat wel. Daardoor ogen ze prettig klein. 

We nemen weer de brug over de Moezel. Vanaf daar heb je mooi zicht op de zg. Alte Burg die al uit de middeleeuwen stamt. Het gebouw heeft dienst gedaan als versterkte residentie voor een aantal families en later voor de aartsbisschop van Trier. Het moest hem beschermen tegen de inwoners van Koblenz die onafhankelijkheid wilden. Ach, we schrijven dit een week na het referendum in Schotland en op de dag dat in Hongkong tienduizenden de straat op gaan omdat ze hun eigen burgemeester willen kunnen kiezen.

We fietsen naar de Deutsches Eck. De Moezel stroomt hier in de Rijn. Op deze hoek staat een gigantisch standbeeld van keizer Willem I. 

Een paar honderd meter vinden we de basiliek (Basilika St. Castor — uit de 9e eeuw). Op de foto buiten kun je zien dat er een mooi interieur moet zijn maar we kunnen er helaas niet in omdat “het orgel wordt gestemd” (het staat echt zo op de deur geplakt – de blauwe auto links is van de orgelbouwer). 

Nog weer iets verder is de kabelbaan die je bij de hoog gelegen vesting Ehrenbreitstein brengt, naar verluidt een van de grootste vestingen ter wereld (vanaf het jaar 1000 gebouwd). Je hoeft geen militair strateeg te zijn om te begrijpen dat deze vesting, hoog boven de beide rivieren en recht tegenover de Deutsches Eck, veel controle over de omgeving oplevert. De kabelbaan biedt ons een fraai uitzicht over Koblenz, de rivieren en de wijde omgeving.

Weer terug beneden gaan we langs het keurvorstelijk paleis (Kurfürstliches Schloss), dat uit de 18e eeuw is. 

Met nog een omweg langs de Moezel fietsen we terug naar de camper.