Ortonovo

We willen vandaag ergens aan de westkust komen om daarna richting Genua te gaan. We komen daarom in de buurt van Pisa en rijden om via de binnenstad, want we willen de scheve toren na alle plaatjes die we al heel lang kennen in het echt zien. 

We parkeren in Vinneto Venezia, een grote straat met goed uitziende huizen, niet ver van een van de poorten van de stad. We kunnen de weg naar de Duomo niet direct vinden en zien zodoende vrij veel van de binnenstad. Het ziet er versleten en verwaarloosd uit, dat geeft mooie plaatjes, maar zegt natuurlijk wel iets over de economie van deze streek. 

De Duomo en de scheve toren daarentegen zien er verblindend mooi uit. De scheve toren is echt een fenomeen omdat hij eigenlijk vanaf het begin bij de bouw al uit het lood was. In 1173 werd met de bouw begonnen, toen ze bij de derde verdieping waren in 1274 was de toren al scheef. Hij staat nu 5 meter 40 uit het lood, maar het schijnt wel veilig te zijn. Spectaculair! Pisa ligt in een rivierdelta, dus de ondergrond is vrij slap. 

Bij terugkomst bij onze camper wacht ons een onaangename verrassing: er is geprobeerd in te breken. Een van de zijruiten is stuk geslagen. Het is dubbelglas, alleen de buitenste ruit is stuk. We proberen een politiebureau te vinden om aangifte te doen, maar alles is dicht. Het is zondag en morgen is het een nationale feestdag. Omdat er niets gestolen is en er alleen een goed zichtbare schade is wagen we het erop om zonder aangifte toch bij de verzekering aan te kloppen.

We gaan op weg naar een camping aan de kust. Dat blijkt geen goed idee te zijn. Het is er druk, alles is vol. Dan maar een camping die wat meer in het binnenland ligt. We zijn in de buurt van Carrara, bekend van de marmergroeven. 

We vinden veel smalle, kronkelende bergweggetjes op ons pad, rijden kennelijk verkeerd en blijken een rondje te rijden. Daarbij komen we door wijken van Carrara waar de armoede op je af komt. Wanneer je verdwaalt, zoals wij nu, kom je vaak op plaatsen waar het mooie beeld van de toeristenindustrie wordt bijgesteld. 

Uiteindelijk komen we op een camperplaats terecht in Ortonovo. Goede plek maar zonder voorzieningen, we zijn de enigen. Aan de andere kant van de parkeerplaats is een bar/restaurant waar een karaoke-feestje plaatsvindt. Iedereen blijkt dank zij de versterking hard te kunnen zingen, maar niet altijd even zuiver. Omdat het er merkbaar gezellig aan toe gaat is het voor ons niet vervelend.