Punta Sabbioni

Onze bestemming vandaag is Venetië, althans de landtong tegenover Venetië want in of bij de stad zelf zijn geen leuke plaatsen om te staan. 
Op weg zien we nu hoe de rest van Grado er uitziet: een grote vakantieplaats gericht op de stranden, maar met ook veel plekken waar je bootjes kunt huren. Hoewel het niet direct een plaats van onze voorkeur is, is het niet lelijk gedaan.

Van Grado rijden we naar Aquileia over een weg met aan beide kanten water. Vroeger was het een belangrijke plaats, nu een vrij rustig dorp. Er zijn veel overblijfselen uit de Romeinse en vroeg-christelijke tijd. Het meeste zijn stukken van opgravingen. 


Maar de basiliek staat nog en hoe. Een mooie strakke kerk die al in de 1e eeuw is gebouwd. De vloer binnen is helemaal bedekt met afbeeldingen in mozaïek. Deze vloer stamt uit de 4e eeuw en is tevoorschijn gekomen onder de vloer die in de 11e eeuw is gelegd. 


Je mag op de vloer zelf niet lopen. Om de bezoekers in staat te stellen toch de mozaïeken te bekijken zijn er loopbruggen met glazen vloeren gemaakt. De afbeeldingen zijn prachtig. 

Deze plaats is echt het omrijden waard.

We houden vanaf Aquileia zoveel mogelijk de zeekant en komen via Jesolo in Punta Sabbioni, waar we de agricamping Bateo vinden. Mooie grasplekken, water en stroom op elke plaats. Ecogroente te koop. De pont naar Venetië is op loopafstand.

Jesolo zelf is een groot langgerekt vakantiedorp met alles wat bij toerisme hoort: stallen met kleding, eten, pizza’s, een enkel pretpark en erg veel campings. Aan deze weg zijn nog een paar van die dorpjes, maar minder erg. Opvallend is de vele land- en vooral tuinbouw te midden van al het vakantiegedruis. Het lijkt de moestuin van Venetië te zijn.