Zagreb

We verlaten Hongarije en rijden naar Kroatië. Paspoortcontrole bij de grens, we zijn het niet meer gewend. Zelfs 2 keer, een maal bij het verlaten van Hongarije en de volgende 200 meter verder bij het inrijden van Kroatië. 

Wat ons opvalt als we de grens over zijn is dat Kroatië hier erg lijkt op Hongarije net aan de andere kant, maar dat alles net wat luxer en groter is. De huizen zijn groter en hebben doorgaans een verdieping. Het hebben van een balkon heeft kennelijk status. Sommige huizen hebben 2 balkons, een enkele keer zelfs rondom zoals een veranda maar dan op de eerste verdieping. 

We rijden naar Zagreb in de hoop de stad te kunnen bezoeken. Dat blijkt de volgende dag nauwelijks te lukken, er is geen parkeergelegenheid waar we terecht kunnen en de stad is niet interessant genoeg om een extra nacht te rechtvaardigen.
Voor deze nacht vinden we een op zich goede plaats dicht bij de snelweg, op een zogenoemd Autocamp bij een hotel. Het veld is erg nat, maar het is bijzonder rustig zodat we op het asfalt blijven staan, net als de handvol andere campers die er staan. De snelweg maakt aanzienlijk meer lawaai dan de kikkers een paar dagen eerder… maar we staan er goed en veilig. Het sanitair is prima in orde en de ontvangst (in de receptie van het hotel) is vriendelijk. De medewerkers spreken goed Engels.


De volgende ochtend “doen” we Zagreb in snelle verkenning. Het (kleine) centrum is voetgangersgebied, daar komen we niet omdat we niet in de buurt kunnen parkeren. Voor het overige is Zagreb zo te zien een moderne stad die je overal in (West-)Europa zou kunnen aantreffen. Niet rijk maar ook niet in verval (althans waar wij waren), wel wat achterstallig onderhoud aan sommige panden. Veel moderne nieuwbouw. 
Een paar foto’s geven een impressie.