Sikonda

Het is mooi fris weer. We nemen de bus naar Pécs. Dat is wel eerst bijna 2 kilometer lopen. Bij het eindpunt, busstation Pécs, stappen we uit. De binnenstad is vanaf daar zo’n 300 m lopen. We hebben op de camping een goede kaart van de stad en de omgeving gekregen. 

Eerst drinken we koffie op het Kossuth Ter, tegenover het gemeentehuis. Met een citroen taartje en een warm chocolade taartje, beide erg lekker. 

Op de korte kant van het plein staat de synagoge van de stad, gerestaureerd met geld van de EU.

Al snel komen we bij het plein waaraan de Mosque kerk staat. In het midden van de 16e eeuw hebben de Turken een moskee gebouwd met de stenen van de verwoeste Gotische Bertalan kerk. Later is het weer een kerk geworden (met lelijke uitbouwsels gelukkig niet in het zicht vanaf het plein). Op het plein worden allerlei houten kraampjes afgebroken, we denken dat er iets te vieren is geweest ivm het vieren van het einde van WO II bijna 70 jaar geleden.

Een paar 100 meter verder staat de dom van Pécs op een heuvel, de fundering stamt uit de 11e eeuw, maar wat wij zien is een 19e eeuwse kerk, vlakbij zijn resten van de oude stadsmuur.


Na een ijsje op het busstation nemen we de bus van 16.30 uur. Je moet wel op tijd zijn, want deze bus gaat maar eens in de 2 uur. 

De 2 kilometer van de terugweg lopen we langs een paar visvijvers van Sikonda. Daar hebben mannen een grote vis gevangen.

We drinken we nog een biertje op het campingterras, we zijn zo ongeveer de enige gasten op de hele camping.