Sikonda

We willen vandaag naar een camping van waaruit we Pécs kunnen bezoeken, maar rijden eerst langs een kleiner meer in de buurt van Balaton: Kis-Balaton. De rivier Zala “voedt” dit gebied met water, of misschien moet je zeggen dat dit meer het uitstroomgebied van de Zala is. Het gebied is ontwikkeld met EU-gelden en heeft als belangrijk doel om het Balaton te ontlasten van een te grote instroom bij zware regenval.

Er huizen veel vogels. Er zijn allerlei mogelijkheden om de vogels goed te zien, vanuit een uitkijkpunt en vanaf een hoge brug. Het uitkijkpunt heet Kánavári sziget. We maken een paar mooie foto’s.

Het gebied dat toegankelijk is en waar de uitkijkmogelijkheden zijn is maar klein. Niet erg druk, maar toch zijn er voor een natuurgebied relatief veel mensen. 
We vervolgen onze weg naar Pécs. Het lijkt soms of we door een Nederlandse polder rijden: saaie rechte wegen, dorpen in lintbebouwing trekken aan ons voorbij. 

Het is zondag en overal is het een beetje uitgestorven. Het ziet er meestal opgeruimd en onderhouden uit. Wel veel kleine huizen. Typisch Hongaarse huizen zien er uit zoals een kind een huis tekent: korte kopkanten, lange zijkanten en een puntdak. Altijd alleen begane grond met een zolder. De huizen zijn vrij klein en staan meestal met de korte kant naar de weg. Aan weerszijden van de weg zijn diepe, begroeide greppels, met voor elk huis een dammetje over een grote betonnen buis (zoals ze bij ons vaak voor de riolering gebruikt worden).

Onze camping ligt bij de meren van Sikonda, vlak bij Komló. Het is de hele dag een beetje somber met af en toe zon. Nadat we de camper op zijn plek hebben gezet begint het te regenen.