Budapest

We blijven een paar dagen in Budapest om de stad te bezichtigen.

Dichtbij de camping is het eindpunt van bus 291. Met deze bus ben je binnen het half uur op station Nyugati palyaudvar waar je stadsbussen en metrotreinen kunt nemen. Na Londen heeft Budapest het op een na oudste metronetwerk ter wereld, nog ouder dan dat van Parijs. 

De metro brengt ons in Szell Kálmán tér, onderaan het kasteeldistrict, Castle Hill. Weliswaar is dit gebied in Buda vrijwel volledig gericht op toeristen, maar het is prachtig en van grootse allure. Werelderfgoed. We besteden er het grootste deel van de dag.

Deel van het bastion

We pinnen Hongaarse forinten op het terras van het Hiltonhotel. Eindelijk hebben we weer eens 100.000 in handen (1 euro is ongeveer 300 forint). We drinken er ook koffie en eten taart. Het terras ligt aan de achterkant van het hotel, aan een pleintje dat onderdeel is van een fraai bastion. Vanaf hier heb je een fantastisch uitzicht op de Donau en op Pest dat aan de andere kant van de rivier ligt. Naast het bastion ligt de Mattias kerk.

Matthias kerk

Verderop is het kasteel zelf, maar voordat je daar bent passeer je de presidentiële residentie, een sober wit gebouw. De ingangen worden bewaakt, ook ceremonieel door steeds twee wachtposten. We zijn er net bij het wisselen van de wacht. Zo’n ceremonie heeft in andere landen soms nog iets van een aandoenlijke verkleedpartij, maar hier vinden we het eng. De uniformen zijn net iets te gewoon, de laarzen net iets te zwart en te hoog, de benen worden bij het marcheren net iets te ver opgetild. Het is te jaren dertig. Met de erg foute zonnebrillen er bij is het een nare vertoning. Het past misschien wel bij de huidige machtshebbers, al nemen we niet aan dat ze het zelf zo bedacht hebben. 

Dit gedeelte van de stad ligt erg hoog, daarom was het zo’n goed te verdedigen plek. We dalen met een kabeltreintje af naar Donau niveau en kopen alvast kaartjes voor een van de hop on-hop off bussen. 

Met het kaartje mogen we ook een rondvaart op de Donau maken. Dat doen we aan het eind van de middag, de busrit zelf is voor morgen. De tocht op de Donau voert langs de gebouwen die we eerder al vanaf het bastion hadden bewonderd, zoals het parlementsgebouw. We sluiten de middag af met een lekker biertje op een terras en keren terug naar onze camper met bus 291.