Orkest en koor voor de uitvoering in de Universitätskirche

In de Universitätskirche (een jezuïtenkerk in het stadshart van Wenen) wordt elke zondag een mis opgedragen waarbij koor en orkest een uitvoering geven. Deze zondag is dat de Messa di Gloria van Puccini. We gaan er naar toe op aanraden van Steven en Margot, die zelf ook gaan. Het blijkt zeer de moeite waard. De uitvoerende Chorvereinigung St. Augustin is een amateurkoor, maar zeer goed.

Zoals vorig jaar bij ons bezoek aan de basiliek van Loreto in Italië zijn we onder de indruk. Cor schreef elders al eens “… gevoelig te zijn voor de sfeer en de rituelen die voor en door gelovigen worden opgevoerd. Je merkt intensiteit en kalme urgentie. Ik loop in rijke verhalen maar heb er part noch deel aan. Ik kijk en kijk, verbaas me nergens over. Ik voel me agnost”. De muziek draagt heftig bij aan de beleving.

De preek is tamelijk generiek en heeft ook seculiere waarde. Het gaat over de wonderbare visvangst zoals beschreven in het evangelie van Johannes. De discipelen vangen eerst helemaal niets, waarna Jezus zegt de netten nog eens aan de andere kant uit te gooien. Ze vangen dan 153 vissen (over dat getal kun je nog een heel blog volschrijven). De boodschap is dat je nooit moet versagen en altijd moet blijven proberen.

Na de dienst drinken we met Steven en Margot Wiener Melange en eten we Apfelstrudel met slagroom in Cafe Diglas, een van de Ringcafés. Dan nemen we voor wat dit bezoek betreft afscheid van Steven en Margot, we hebben een paar mooie dagen in Wenen gehad.

‘s Middags bezoeken we de Stephansplatz en de Stephansdom. De kerk heeft typische als mozaïek gelegde dakpannen, nu gedeeltelijk in restauratie. 

Het plein is statig, met een enkel modern gebouw. Fraai is de weerspiegeling van de dom in de glazen pui. 

Vanaf de Stephansplatz nemen we de metro naar het Prater. 

In dit park werd in 1873 de Wereldtentoonstelling georganiseerd. Van 1897 stamt het reuzenrad in het Prater. Tegenwoordig is een permanente kermis ingericht op het terrein, met achtbanen in  varianten, en diverse attracties die tamelijk angstaanjagend zijn. We weten de namen niet, maar als je er in zit gaat het hard, hoog en bij voorkeur over de kop.