Bamberg

We vertrekken om ongeveer 11 uur uit Hameln. Het regent niet meer, maar het is nog wel grijs. We rijden volgens plan op aanwijzing van ons navigatiesysteem Navigon naar Bamberg, met een omweg over Göttingen. He eerste deel is een rustige route over binnenwegen. Door het grijze weer is het wel wat saai.

De omweg over Göttingen maken we vanwege een fragment in Het gemillimeterde hoofd van Gerrit Krol. In parafrase samengevat: de ik-figuur is met een collega in Göttingen voor een cursus of een conferentie of zo. Tijdens een wandeling over de stadswal legt de collega met vuur uit dat je het 5e postulaat van Euclides in twijfel kan trekken. De vergelijking met Gauss dringt zich op. Hij liet zich anderhalve eeuw eerder op diezelfde stadswal door Bolyai uitleggen dat er andere dan Euclidische meetkundes denkbaar zijn. Vooral de collega is aan het woord, de ik-figuur luistert en begrijpt en schrijft “Ik ben Gauss”.

De omweg brengt ons niet wat we er van verwachtten, de stadswal vinden we niet snel genoeg. Helaas rijdt Cor ook nog een kleine schade aan de camper omdat hij bij een stoplicht te vroeg naar rechts gaat en een geparkeerd wegwerkvoertuig raakt. Je zou kunnen zeggen dat hij zich wat preciezer aan het 5e postulaat had moeten houden (voor niet ingewijden: dat gaat over “evenwijdigheid”), maar het is gewoon stom natuurlijk.


Omstreeks 18.30 uur komen we in Bamberg aan. Prima camperplek aan het Main-Donau kanaal. Gelukkig moeten we eerst door de stad en zien we nog iets van de mooie plaats. Door het weer is alles echter grijs en somber.