Aosta – Thônes

Langs het dal
Op de helling van het dal

Vanuit Aosta rijden we naar de Montblanc tunnel, niet over de tolweg want die heeft veel tunnels en dan zie je weinig van de omgeving. Dat blijkt een heel goede keus te zijn.

Langs het dal

De weg loopt in het dal van de rivier Dóra Baltea, we zijn omringd door bergen met bomen die geel en rood kleuren. Ook de wijnstokken zijn aan het verkleuren. De zon maakt dat alles er spectaculair uit ziet: de kleuren steken af tegen de donkergroene bomen, die hun blad niet gaan verliezen. Alleen in dit jaargetijde ziet de vallei er zo mooi uit en dan moet er ook nog zon zijn. En die is er, het is nog steeds 22 C.

Mont Blanc
Het gebied van de Mont Blanc

De Montblanc tunnel is ongeveer 12 km lang, de doorgang is niet goedkoop: € 56.

Chamonix

Aan de andere kant van de berg ligt Chamonix in het dal, als je de tunnel uitkomt kijk je er bovenop. 


We zoeken naar camperplaatsen in de buurt van het meer van Genève, maar die zijn niet te vinden. Bovendien is een tolvignet voor snelwegen voor ons niet geschikt (we zijn te zwaar), we hebben een ‘Deklaration für die pauschale Schwerverkehrsabgabe‘ voor alle (!) wegen in Zwitserland nodig. Die kun je kopen bij een bemande grensovergang, maar we hebben geen idee hoe snel dat gaat. Het lijkt niet heel duur, iets meer dan 3 franken per dag (wel met een minimum van 25 Fr, maar je kunt dan een aantal dagen “vrij” kiezen). 

Tegen beter weten in gaan we richting Annecy. De campings zijn al dicht en de camperplaats die in onze gids staat is geheel ingenomen door geparkeerde auto’s. We zoeken verder en vinden uiteindelijk in Thônes een prachtige plek.