Montefiascone – Montepulciano

Brood kopen betekent een hele klim naar het stadje Montefiascone. Een aardige mevrouw wijst Marianne de bakker. De terugweg gaat een stuk sneller. Bergop heb je prachtig gezicht op de stad. We wisten het al: steden zijn uit de verte op hun mooist.

De wijn uit de Cantina van de coöperatieve wijnmakerij, waar we op het terrein staan smaakte prima, dus we kopen er voor ons vertrek wat meer van. Plus nog allerlei ander lekkers zoals jam en kaas uit de streek.

De witte wijn komt onder de naam Est! Est! Est!, het staat ook op bord van de Cantina. Het verhaal is dat in het jaar 1111 een Duitse bisschop naar Rome reisde om de kroning van een keizer bij te wonen. Hij stuurde verkenners vooruit om alvast op zoek te gaan naar goede herbergen. De afspraak was de ze met krijt bij een goede herberg “Est!” (“hier is het”) zouden schrijven en als de wijn ook goed was Est! Est!
In Montefiascone kwam de bisschop bij een herberg waarop Est! Est! Est! stond gekalkt. De boodschap was duidelijk: de herberg en de wijn moesten hier wel van uitzonderlijke kwaliteit zijn. 
Dat bleek ook zo te zijn, de bisschop is er niet meer weggegaan en 3 jaar later overleden aan zijn overmatige inname van de wijn van Montefiascone.


We rijden langs het meer van Bolsena, het is iets kleiner dan dat van Bracciano, maar minstens even mooi. In Bolsena drinken we koffie aan het meer. Prachtige promenade, met verkleurende bomen. Weinig toeristen, verstilde sfeer aan het Lago. Het is inmiddels 25 C geworden. 

We vervolgen de R2 richting Siena. Het uitzicht is geweldig, de weg beroerd: veel gaten en gescheurd wegdek. We rammelen wat af. Ook de grote vrachtwagen die voor ons rijdt heeft het moeilijk. Dit zijn dus de wegen in Lazio. Zodra we in Toscane rijden zijn de wegen veel beter. Deze provincie is duidelijk rijker. We volgen de R2 tot San Quirico d’Orcia. Het groene streepje langs de weg op de kaart maakt het predicaat mooie weg helemaal waar. De uitzichten zijn echt zoals je in films en op schilderijen vaak ziet. 

Ook Montepulciano is vanuit de verte erg mooi. In Montepulciano vinden we vrij snel de camperplaats bij het busstation.