Ascoli Piceno

Marianne verkent allereerst de buurt op zoek naar een bakker. We staan in Ascoli Piceno hartje stad op de parking “ex Seminar”, naast een school of college — op het kaartje is het de “P” rechtsonder in het ommuurde gebied.

Vlakbij zijn allerlei winkels waar je brood kunt kopen en vlees. Bij de bakker wordt het brood gewogen om de prijs te bepalen. Dat kennen wij al heel lang niet meer. Er is een natuurwinkel, en er zijn ook veel kledingwinkels, vrij chique allemaal.

We blijven een dag staan in Ascoli.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na het ontbijt en de koffie gaan we tegen 12 uur op pad om de stad te verkennen. Ascoli Piceno is een prachtige stad met veel mooie pleinen, waaraan kerken en andere gebouwen staan. Er zijn wel een paar toeristen, maar in deze tijd van het jaar is het geen toeristenstad, de kerken zijn alleen open voor diensten etc. Tussen de middag (van 13.00 tot ongeveer 16.30 uur) zijn ze gesloten, net als de winkels. 

 

 

 

 

 

 

De pleinen zijn prachtig. Er is verder waarschijnlijk onvoldoende geld om de rest van de stad goed te onderhouden, of liever gezegd te pimpen. We kunnen ons hier beter voorstellen hoe de Italiaanse werkelijkheid was dan in opgepoetste steden als bv. Florence en Sienna.

 

 
 
 
 
 
 
 
   

 

We drinken koffie en eten kleine taartjes in een prachtig “Caffé”, Meletti, begin vorige eeuw ingericht in ‘liberty’ stijl, zoals op de kaart staat. Wij zouden het waarschijnlijk art deco noemen. We observeren geboeid het sociale verkeer in het restaurant. De strakke rolverdeling bij het personeel. De eigenaar die door jonge bezoeksters gekust wordt, maar sowieso wel elke vrouw een aai in de haren wil geven (en ook doet).
 

Wij vinden deze stad erg mooi, ons bezoek meer dan waard.