Loreto

Het is mooi weer. We drinken koffie op onze stoelen naast de camper. Cor belt met de servicedesk van Mercedes-Benz en krijgt wonderlijk genoeg dezelfde medewerker (Teun) aan de lijn als in juni. Ook het advies is hetzelfde: nog even doorrijden en als het lampje niet uitgaat toch even langs een dealer. Dat wordt morgen, want vandaag blijven we in Loreto. 

We gaan naar boven om de basiliek te bekijken. Er is aan de buitenkant van de stad voor de toegangspoort een plateau voor het uitzicht gemaakt. Het is mooi gedaan en het wordt druk bezocht, vooral door gelovigen zoals het zich laat aanzien. 

Misschien omdat het zondag is. Hele bussen worden uitgeladen, veel oudere vrouwen, soms vergezeld door hun man, maar toch ook wel jonge mensen. 

Het verhaal van de basiliek zou als volgt zijn. Engelen hebben eind 13e eeuw het houten huisje van Maria uit het Heilige Land in Loreto neer gezet. Om het huisje heen is uit eerbetoon een prachtige rechthoekige sculptuur gebouwd, een magnifiek bewerkte marmeren “doos”. Om de doos heen is vervolgens de basiliek gebouwd. Overigens is er een ander verhaal over de herkomst. Een Griekse koopman zou het huisje in Loreto gebracht hebben. Zijn naam? D’Angelo…

De basiliek is dus gebouwd om het huis van de heilige moeder heen. Daar binnen staat een beeld van Maria met kind. Heel bijzonder is dat dat een zwarte Madonna is. Het is maar een kleine ruimte waarin de Madonna staat, iedereen is daar heel devoot. 

In de basiliek is in het schip een dienst aan de gang. Het is een dienst in het Pools. Het ronde deel van de kerk kan gewoon bezocht worden. Overal prachtige fresco’s. Op de foto zie je de in marmer gebeeldhouwde “doos” die om het huisje is heengebouwd.

In verschillende delen van de kerk kan je biechten. Niet meer in een biechtstoel (die staan er nog wel, prachtig houtsnijwerk), maar aan tafel bij een priester. Voor als je per se wil staat er een knielbank, voor een goed gesprek schuif je gewoon aan tafel aan op een stoel. 

Ook buiten staan priesters die de biecht afnemen. De draagbare biecht, zeg maar. Het lijkt wel speeddaten. Er wordt druk gebruik van gemaakt, men staat (of zit op de trap) in de rij te wachten. We zien zelfs iemand voordringen!