Rivoli – Bra

De dag begint niet zo goed. Onze camperplaats is hoog in een park, langszij een smalle weg met een gemetselde muur als berm.
Bij vertrek komen we op het eind van deze weg een auto (SUV) tegen. Cor denkt voldoende ruimte tot de muur te hebben, maar mist in zijn beeld die ene uitstekende steen op straatniveau, laag rechts. Typisch onder de radar (en de rechter onderspiegel blijkt dus ook niet optimaal afgesteld). De schamp levert een vervelende schade op. 


Bij een Leclerq doen we boodschappen en op de parkeerplek drinken we koffie, met uitzicht op een soort sportveld, maar met zonnig weer. We wisselen kleren voor warmer weer.

Daarna is ons doel Turijn, we koersen op een parkeerplek voor campers. We rijden dwars door de stad, veel stoplichten, daardoor zijn we in de gelegenheid om veel van de stad te zien. We steken de rivier Po over en vinden de bedoelde parkeerplek.

Helaas is dit geen goede plaats. Het is een krappe, algemene parkeerplaats, met een aantal Roma families die hun campers “strategisch” geplaatst hebben.

We besluiten om niet in Turijn te overnachten. Om ons geplande bezoek te voet te compenseren maken we nog een tour door de stad. De stad verbleekt een beetje doordat het weer steeds grijzer wordt.

Onze nieuwe bestemming voor de nacht is in het dorp Pocapaglia. Bij aankomst blijkt het adres geen camperplaats, althans wij kunnen die niet vinden. We rijden door naar Bra, en vinden op de Piazza XX Settembre een goede, gratis, plek voor overnachting.

In Bra maken we een ommetje. Er zijn mooie, lekkere, winkels. De stad is niet heel bijzonder, maar ook niet verkeerd. Er zijn nauwelijks toeristen.

Met onze verschijning (d.i. van de camper) hebben we altijd veel aanspraak. En Cor houdt wel van een praatje. Zo spreekt hij hier een in Bra geboren mede-camperaar die al 25 jaar in Ierland woont. Deze keer gaat hij bij zijn zus op bezoek die nog steeds in Bra woont. Hij kent de buurt heel goed en heeft een paar tips. Kalfsvlees is de specialiteit van de streek, waarin Bra een regionale functie heeft. De slow-food beweging is in Bra ontstaan. In het nabijgelegen Pollenzo is een kleine 10 jaar geleden een Academie voor culinaire wetenschappen opgericht, een particuliere school met erkende examens. De Academie is gevestigd in een prachtig oud paleis, dat in eerdere tijden een reisonderkomen van de laatste Italiaanse koning was. Het heeft nu een prachtige campus achtige opzet. Dat gaan we morgen bekijken.

Interessante andere plaatsen in de buurt zijn Cinzano (van de vermouth) en Barolo (van de beste en duurste wijn van Italië).