Moura – Vila Real de Santo António

Marianne haalt op deze zondagochtend vers brood in Moura. Vooralsnog is de stad totaal uitgestorven, we merken het ook later nog als we wegrijden. Maar op een pleintje dichtbij zijn twee café’s annex pastelaria. Er hangen zeker 20 mannen rond. Behalve met elkaar praten is er niets te beleven. Het lijkt er op dat ze het huis uitgestuurd zijn, zodat de vrouw kan opruimen en het middagmaal bereiden.

We rijden verder naar het zuiden. Vrij lege wegen, de ene beter dan de andere. Het is een vrij sombere, zwaar bewolkte dag. Ons doel is Vila Real de Santo António, de meest oostelijke plaats aan de zuidkust van Portugal, die ligt aan de rivier Guadiana die daar in zee uitmondt. Het grootste deel van onze etappe volgt de vallei van deze rivier en loopt door een nationaal park, dat een tweede en langer bezoek zeker waard is.











Een bezienswaardige stad op onze route, midden in het nationaal park, is Mértola. Het stadje wordt als een soort open lucht museum gepresenteerd, met een thematische indeling van wijken. Daar hebben we niet veel zin in, dus we houden ons aan de wet: afstand nemen tot monumentale objecten om ze op waarde te kunnen schatten.

Mértola aan de Guadiana

 

 









In Vila Real vinden we een camperplaats in wording, pal aan de rivier die we gedurende het grootste deel van deze etappe hebben gevolgd: de Guadiana. Waarschijnlijk waren hier nog niet zo lang geleden loskades (de rails voor de kranen liggen er nog) en pakhuizen. 


Goede faciliteiten (waaronder een sanizuil), bij binnenkomst rechts is een aangeharkte en geasfalteerde camperplaats, maar het terrein waarop wij staan is nog niet in ontwikkeling genomen (een braak liggend landje met gemaaide begroeiing). Wij vinden het niet erg: de wind staat van achteren en we hebben een prachtig uitzicht op de rivier en op de overkant (Spanje, de rivier is hier de grens). Het stroompunt is dichtbij genoeg, en de sanizuil-voorzieningen bleken bij vertrek adequaat voor het lozen van de vuilwatertanks en het innemen van drinkwater.

Uitzicht vanaf onze camperplaats op de Guadiana

































‘s Nachts wordt er op de rivier druk gevist, met veel licht.