Évora – Moura

‘s Ochtends maken we een wandeling door Evora, mooi stadje met een paar Romeinse highlights.   


 
 
 
 
 
 
 
We vallen middenin de afsluiting van de Queima das Fitas, letterlijk de “verbranding van de linten”. De hele week waren er kennelijk al activiteiten, optredens, feesten.
 
Op de laatste dag sluit een ceremonie in de kerk het universiteitsjaar af, en krijgen de Finalista hun diploma. Alle studenten zijn gekleed in jacquet of mantelpak (uiteraard zwart), waarbij een zware zwarte cape hoort. En er is heel veel bezoek van familie en vrienden.
 


















 

De studenten lopen met mappen met linten (fitas). Iedere faculteit heeft een eigen kleur lint, de kleinere linten apart staan misschien voor de gevolgde cursussen. Als we het goed begrijpen is er op diverse universiteiten in Portugal de traditie van het “verbranden van de linten”, waarmee symbolisch het verbreken van de band (zeg maar de navelstreng) van afgestudeerde en universiteit wordt gevierd.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Vanaf Evora rijden we langs kleine dorpen in een gebied van meren en olijfboomgarden. De gids belooft ons een camperplaats in Moura, maar we vermoeden dat die er niet meer is. Ongeveer op de aangegeven plek vinden we een parkeerplaats, die genoeg ruimte biedt. Het was zaterdagavond, maar toch vrij rustig. Het weer is nog zeer matig.