Los Angeles Gettymuseum en Holywood

LA is groot, we hebben ons voorgenomen om naar het Getty Museum te gaan. Dat ligt in de buurt van Beverly Hills, aan de west kant van LA. Wel 16 mile vanaf onze camping. Ook willen we bij de haven bij Santa Monica kijken en door Hollywood terug. Het blijkt een wel erg ambitieus programma.

Het Gettymuseum ligt op een berg is daar gebouwd door Paul Getty, rijk geworden van de olie. Je zet je auto beneden op een parkeerplaats en gaat met een treintje naar boven. Dan heb je al mooie uitzichten over de stad af en toe. Het museum zelf is een prachtig gebouw van de architect Richard Meier (die van het Gemeentehuis in Den Haag), ook de collectie is de moeite waard.

Na de lunch lopen we rond en bekijken van alles. Het meest indrukwekkende blijft het gebouw zelf: veel uitzichten, mooie tuinen. In het begin is het redelijk rustig, later wordt het steeds drukker.

Na ons bezoek aan het museum rijden we naar Santa Monica: veel watersport met grote jachthavens. Het lukt ons niet om dicht bij de zee te komen. Door Hollywood terug. Hollywood is in tegenstelling tot de rest van LA niet volgens rechte wegen gebouwd, maar met kronkelige steile smalle wegen, veel kleine winkeltjes en restaurantjes. Het ziet er al met al behoorlijk Europees uit.