Van Sogndal naar Bergen via Flåm

Van Sogndal weg nr 5 genomen, richting Kaupanger. Vroeger moest je in Kaupanger de boot nemen om in Flåm of Gudvangen te komen. Tegenwoordig gaat weg 5 via een korte oversteek van de Laerdalstfjorden via tunnels naar Flåm. Op dat stuk ligt ongeveer 7 plus 25 km tunnel. Spectaculair, maar wel een beetje saai.

Flåm is vanuit Bergen bereikbaar met de trein, het is een kopstation. Vanuit Flåm ga je eerst naar Myrdal, daar is een overstapstation naar verschillende plaatsen in dat (toeristische) gebied. De treinreis naar Myrdal is maar 20,2 km lang maar stijgt van 2m boven zeeniveau naar 865,5 m. De steilste helling heeft een percentage van 55% (1:18). In 1923 is met de bouw van dit traject begonnen, er is 20 jaar aan gewerkt. Er naast zie je een smalle weg met heel veel haarspeldbochten lopen waarlangs alle materialen zijn aangevoerd (met paard en wagen). Uiteraard hebben we dat treintje genomen. En hoewel het behoorlijk regende was het zeer de moeite waard.

Er zitten een paar watervallen in het traject. De trein stopt daar ook voor een fotomoment. Dan zwelt de muziek aan en verschijnen er twee rode boselfen die een dans vlak voor de waterval uitvoeren.

Na Flåm gingen we op zoek naar een camping en zijn we naar Gudvangen gereden. Weer door een tunnel, nu 12 km lang. Gudvangen ligt in een dal met rondom hoge bergen. Het was regenachtig en er hingen lage wolken. De volgende ochtend was het droog maar de wolken hingen nog rondom in het dal, met een heel klein puntje zon.